Český název rostliny: Majoránka zahradní
Latinský název rostliny: Origanum majorana (Majorana hortensis)
Majoránku zahradní pěstovali již Egypťané a pochází z oblasti Středomoří a Přední Asie. Jedná se o vytrvalou rostlinu, ale nevyhovují jí nízké teploty a mráz. Na zimu je dobré ji přikrýt chvojím, vyrýt a uchovat v chladu, nebo ji pěstovat jako jednoletku. Dá se pěstovat volně na záhonech, v květináčích i truhlících. Majoránka je velmi aromatická a nízká rostlina hojně navštěvovaná včelami a řadí se k hojně používaným kuchyňským bylinkám.
Základní informace o majoránce:
Typ | trvalka, často pěstovaná jako jednoletka |
Čeleď | hluchavkovité, Lamiaceae |
Původ | Středomoří a Přední Asie |
Výška | 20 až 40 cm |
Tvar | trs |
Tvarování / řez | dobře snáší řez při použití nati na koření |
Doba kvetení | od června do září |
Květ | drobné aromatické květy vyrůstají v úžlabinách listů ve střapcích |
Barva květu | bílá a růžová |
List | vejčité, vstřícné a opadavé |
Barva listu | zelená |
Plod | hnědé tvrdky |
Atraktivita | aromatické listy i květ, medonosná |
Využití | Nať z majoránky se používá jako koření do polévek, guláše, k masu, do pokrmů z luštěnin a brambor. Čaj z majoránky podporuje vylučování žluče a trávících šťáv, pomáhá při nachlazení, bolestech hlavy a ženských potížích, posiluje dělohu a uklidňuje nervy. |
Trvanlivost | Majoránka pěstovaná jako trvalka se musí na zimu dobře přikrýt nebo vyjmout ze záhonku a uložit na světlém a chladném místě s teplotou ne nižší než 5 °C. |
Ostatní | Pro sklizeň větších lístků se v sezoně vyštipují malé květonosné lodyžky. |
Jak pěstovat majoránku
Náročnost na pěstování: | nenáročná, ideální je slunné stanoviště |
Teplota: | při dobrém zakrytí přezimuje |
Vlhkost: | adaptovaná na naše podnebí, půdu udržovat mírně vlhkou |
Množení: | semeny |
Zemina: | běžný zahradní substrát, propustná, humózní, písčitá a hlinitá půda |
Škůdci: | chorobami netrpí, mohou ji napadnout mšice a slimáci |
Světlo: | nejlépe roste na plném slunci |
Voda: | vyžaduje pravidelnou střední zálivku |
Hnojení: | běžné hnojivo na podporu listů, nebo hnojivo na bylinky |
Přesazování: | výsev březen duben, výsadba sazenic květen červen |
Letnění: | venkovní rostlina |
Tip: | jedna z nejvíce používaných bylin |
Kdy a kde sázet
Výsev semen probíhá v březnu či dubnu, výsadba sazenic v květnu až červnu ve sponu. Vhodná na venkovní záhony i do nádob či okna na terasy. V nižších polohách, kde hrozí ještě přímrazky, vysazujeme až po zmrzlých mužích v polovině května. Majoránce vyhovuje plné slunce a propustná půda, dostatečně zásobená živinami a s pravidelnou zálivkou.
Jak sázet
Vyséváme řídce do rýhy nebo vysazujeme do sponu 15 x 15 cm až 20 x 20 cm. Rostlina je choulostivá na jarní mrazíky, proto ji po vysévání zakryjeme netkanou textilií, v nižších oblastech vyséváme na záhon až od poloviny května. Sázíme určitě až po zmrzlých.
Jak o rostlinu pečovat
Majoránky má ráda lehkou propustnou půdu a plné slunce. Potřebuje pravidelně mírně zalévat. Můžete občas odstranit plevel, aby nízká rostlina nezarůstala. Pro větší listy se v sezoně vyštipují malé květonosné lodyžky. Můžete přihnojovat tekutými hnojivy na podporu listů, nebo hnojivem na bylinky jednou za 14 dní.
Jak zastřihávat/prostřihávat
Dobře snáší řez při použití nati na koření a snadno obráží. Rostlina se seřezává asi 4 cm nad zemí. Příliš nízký řez způsobí, že už rostlina už nám nemusí obrazit. Obvykle obráží 2x až 3x.
Přesazování
Pokud ji přesazujete i s kořenovým balem a má pravidelnou zálivku, rostlina vám dobře zakoření. Můžete během přesazování i rozdělit rostlinu na trsy.
Pěstování rostliny na balkoně
Jak vypěstovat majoránku v nádobě? Majoránku lze velmi dobře pěstovat nejen na zahradě, ale i v truhlících a nádobách na balkonu i terase. Doporučujeme zvolit samozavlažovací nádoby kvůli zajištění pravidelné zálivky a pravidelně přihnojovat pro podporu tvorby větších listů.
Účinky rostliny/Zdravotní přínos
V lidovém léčitelství je využívána v sirupech proti kašli, do mastí i koupelí. Odvar z majoránky pozitivně působí při bolesti hlavy, migrénách, trávicích potížích a nadýmání. Při rýmě se doporučuje mast z majoránky z nadrcených sušených listů smíchaných s neslaným sádlem či máslem. Nakládá se i do oleje. Celá rostlina příjemně voní a má specifickou chuť.
Rostlina se používá čerstvá i sušená. Čerstvé listy oddělené od stonku vydrží v mikrotenovém sáčku v chladu několik dní. Je možné je i zamrazit. Listy k sušení se sbírají před rozkvětem květů ráno nebo večer, kdy obsahují nejvíce aromatických látek. Sušíme se celé stonky na teplém a suchém místě. Po jejich usušení listy od stonků odrolíme a skladujeme v dobře uzavřené nádobě na chladném a temném místě.
Recepty/Využití
Rostlina je oblíbená v kuchyni. Patří k nejoblíbenějším druhům koření u nás a některé druhy pokrmů si bez ní nedovedeme vůbec představit. Například bramboráky, bramboračku, dršťkovou a gulášovou polévku. Mnoho z nás také dobře zná kuře na majoránce nebo vepřové na majoránce. Jde o typické zabijačkové koření. Zjemňuje chuť masa, uzenin, klobás i sekané. Přidává se do omáček, salátů a pomazánek.
Čaj z majoránky
Čaj z majoránky na kašel nebo při bolestivé menstruaci. Dejte1 lžičku sušené majoránky do šálku, zalijte vroucí vodou a za 3 minuty sceďte. Z čerstvé majoránky použijte asi polovinu lžičky.
Čaj z majoránky a cibule
Nasekáme cibuli na jemno, přidáme půl balíčku majoránky nebo jednu hrst, zalijeme horkou vodou, po mírném vychladnutí přidáme med.
Majoránkový olej
Vezměte 3 až 4 lžíce čerstvé majoránky, nasekejte ji najemno a smíchejte se 100 ml oleje. Nechte asi 4 týdny stát na teplém místě, pak přeceďte, naplňte nejlépe do tmavé, uzavíratelné lahvičky a používejte pro masáž bolestivých míst.
Majoránková mast z másla
Majoránková mast se vyrábí tak, že vezmete 3 až 4 lžičky na prášek rozdrcené majoránky, zalijte 2. lžícemi vinného destilátu a 1 hodinu nechejte stát přikrytou směs. Pak přidáte 2 lžíce másla a za stálého míchání zahříváte 10 minut ve vodní lázni. Mast nakonec procedíte přes gázu nebo plátno a naplníte do uzavíratelné sklenice. Aplikujte ji vždy vychlazenou. Skladujte v ledničce nejdéle 4 týdny. Hodí se při rýmě, bolestech břicha nejen u dětíi na pohmožděniny.
Majoránková mast ze sádla
Macerát vyrobíme tak, že macerujeme majoránku ve vodní lázni v oleji při teplotě 40° C. Kastrol dáme do kastrolu s vodou, jako kdybychom rozehřívali čokoládu. V kastrolu necháme majoránku maximálně 4 hodiny v olivovém oleji. Na 1 l oleje dáváme asi 100 gramů sušené nebo čerstvé majoránky a 1 lžičku propolisu. Pak macerát přecedíme, pečlivě vymačkáme v gumových rukavicích nebo v odstředivce. Po zvážení olej dáme do čistého hrnce a přidáme 20 % hmotnosti včelího vosku. Vosk necháme rozpustit, což může trvat i hodinu. Nakonec přidáme esenciální oleje, od každého 5 kapek na 1 litr masti. Nejlépe měsíčkový, levandulový a tea tree oil. Tekutou směs slijeme do kelímků, necháme vychladnout a dáme do lednice.
Kde koupit semínka/rostlinu
Semínka, předpěstované sazeničky i hotové rostliny zakoupíte v hobby marketech, zahradnictví, zahrádkářských potřebách či v květinářství. Semínka se dají koupit i online, ale rostliny spíše doporučujeme vybírat osobně.
Co skvětem majoránky divoké.,když se nestihne ostříhat před rozkvětem. Může se přidat do jídla?Děkuji