Kerblík je chutná bylinka, kterou dáte do různých pokrmů, jídlo jím hezky ozdobíte a můžete si ji doma i pěstovat. Jde o nenáročnou jednoletou rostlinku. Svou jemnou vůní a příchutí s nádechem kmínu a anýzu se hodně podobá petrželce. Obohaťte svůj jídelníček o další bylinku.
Na výběr máte různé druhy kerblíků. V české přírodě rostou tyto 4 druhy:
- Kerblík obecný (Anthriscus caucalis) M. Bieb.
- Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) (L.) Hoffm.
- Kerblík lesklý (Anthriscus nitida) (Wahlenb.) Hazsl.
- Kerblík lesní (Anthriscus sylvestris) (L.) Hoffm.
Kerblík v kuchyni
U našich předků byl kerblík velmi oblíbená postní bylinka, která se konzumovala na zelený čtvrtek. Ve staročeské kuchyni se mu říká stokláska nebo třebule a přidával se do tvarohových koláčů. Už známá Magdalena Dobromila Rettigová má ve své kuchařce kerblíkovou studenou omáčku k vařenému hovězímu masu.
Kerblík je populární hlavně ve francouzské kuchyni, zkusit však můžete i typickou belgickou kerblíkovou polévku. Půl kilogramu brambor vaříte ve dvou litrech vody, po změknutí přidáte čtvrt kilogramu kerblíku a menší hlávkový salát a necháte dojít. Vše nakonec rozmixujte dohladka, ozdobíte kerblíkem a lžičkou zakysané smetany.
Výborný je v různých pomazánkách, bylinkových máslech, omeletách i dušené zelenině. Provoní, dochutí a dozdobí hotové masové pokrmy, zejména grilovaná masa, brambory, omáčky, polévky i saláty. Vaše bylinková zahrada se může rozrůst o další skvělou bylinku.
Používají se mladé a čerstvé lístky, ale dá se i zamrazit a skvěle si tak zachová své aroma. Nedoporučuje se sušit, protože ztratí svou chuť a typické aroma. Pak už lepší třeba majoránka nebo bazalka.
Kerblík a jeho blahodárné účinky na zdraví
Kerblík obsahuje velké množství vitaminu C, průměrně 120-140 mg/100 g, vitamín A, průměrně 15 mg/ 100 g, dále pak hořčík, železo a karoten.
Kerblík příznivě ovlivňuje látkovou výměnu a při zažívacích potížích se podává nálev z kerblíku. Využijete ho i při dietách. Podporuje trávení, detoxikaci jater, žlučníku a ledvin, zlepšuje krevní oběh a pomáhá při vysokém tlaku.
Kerblík působí pozitivně i při onemocnění kloubů, má protizánětlivé účinky a doporučuje se třeba při bronchitidě. Roztlučenou rostlinu můžete použít jako teplý obklad na různá zranění. Kerblíková mast vyrobená z kerblíku a sádla zabírá proti otokům a vředům. Podobně se využívá třeba kontryhel, který prospěje hlavně ženám.
Jak pěstovat kerblík
Kerblík je jednoletá rostlinka, která dorůstá až do 30 centimetrů, má ráda lehkou půdu a mírný stín. Pokud vyrůstá v suchu a na slunci, dříve vykvete a ztratí chuť. Do záhonu se rovnou vysévá od března do července. Kerblík totiž špatně snáší přesazování. Přihnojovat jej nemusíte. Do truhlíků a květináčů dejte na dno dostatečnou drenážní vrstvu a často ho zalévejte.
Kerblík můžete sklízet už po měsíci postupně, pravidelně vám bude podrůstat. Úrodu totiž zvýšíte právě postupným odřezáváním stvolů. Po odkvětu rostlinka zasychá. Během podzimu a zimy můžete kerblík vysévat do květináče nebo truhlíku a umístit ho na teplé místo. Lidně vám poroste na parapetu okna.
Často kladené otázky
Kerblík se dá velmi dobře kombinovat s petrželí, pažitkou a estragonem, což je známo zejména ve francouzské kuchyni. Jeho jemná a delikátní chuť se hodí hlavně do polévek, omáček, pomazánek, salátů a salátových zálivek i k dochucení masa.
Kerblík lze pěstovat i v květináči či v truhlíku za oknem nebo na balkoně či terase. Vysévá se 0,5 cm hluboko na záhon od jara do konce léta. Rostliny mají být od sebe vzdáleny 30 cm.