Pokud máte v troubě připečené zbytky jídla a na stěnách i dvířkách se sklem usazenou mastnotu, určitě uvažujete, jak troubu vyčistit. Prozradíme vám domácí osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit bez agresivních čističů plných chemie. Samočisticí trouby se vyčistí pyrolýzou či katalýzou i bez vás.
Čištění citronovou šťávou jedlou sodou od připečenin a mastnoty
Pasta z citronové šťávy a jedlé sody vám poslouží jako skvělý čisticí prostředek na staré připečeniny na stěnách i skleněná dvířka pokrytá mastnotou. Smíchejte v misce jedlou sodu s citronovou šťávou na roztíratelnou pastu. Použijte gumové rukavice a hadříkem ji naneste na celý vnitřek trouby včetně skla. Pomůže vám starší kartáček na zuby. Vynechejte topná tělesa. Pastu nechte působit přes noc.
Ocet na čištění zbylých usazenin
Mezi babské rady patří i čištění octem. Ocet umí odmastit, čistit i desinfikovat. Použít můžete vinný, ale i klasický ocet. Nalijte ho do rozprašovače a postříkejte vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Ocet bude se sodou reagovat a zaschlá pasta začne pěnit. Zbylé usazené nečistoty nejdříve seškrábněte plastovou špachtlí nebo škrabkou na sklokeramickou varnou desku. Pak vše střete vlhkým hadříkem.
Voda s citronem na čerstvou mastnotu
Pokud se potřebujete zbavit jen čerstvých připálenin a mastných cákanců, nalijte trochu horké vody do pekáčku nebo zapékací misky a přidejte do ní šťávu z citronu. Do vody přidejte i vymačkaný zbytek dužiny. Zabere i zakoupená kyselina citronová nebo citronový koncentrát. Vložte pekáč do prázdné trouby předehřáté na 160 °C. Počkejte 15 minut, až se začne voda odpařovat a vytvářet pára. Pak troubu vypněte, ale neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu, uvolní připečené zbytky jídla. Jak bude trouba vlažná, stačí ji jen setřít houbičkou nebo hadříkem.
Vyčistění a vyleštění skla práškem do pečiva
Na vyčištění zaneseného a mastného skla můžete použít kypřicí prášek do pečiva a přidejte trochu soli. Nasypte ho do misky a přidejte vlažnou vodu, aby vám vznikla hustší krémová pasta. Pro vyšší účinnost přípravku můžete použít místo vody ocet. Hadříkem ji naneste na dvířka trouby, důkladně ji rozetřete a nechte alespoň hodinu působit. Povrch dočistěte houbičkou a setřete vlhkým hadříkem. Pro lesk můžete do vody nakonec přidat ocet.
Pokud nezaberou babské rady, zabere chemie
Pokud je trouba silně, s podomácku vyrobenými čisticími prostředky si nevystačíte. V drogeriích najdete spoustu přípravků na čistění trouby. Při čištění trouby chemickými prostředky dodržujte základní pravidla. Používejte rukavice a dávejte pozor, ať se nenadýcháte výparů. Mohou poleptat sliznice, způsobit nevolnosti, závratě a alergické reakce. Neaplikujte čisticí prostředky na zadní část v okolí ventilátoru u horkovzdušných trub. Troubu nakonec důkladně vymyjte čistou vodou.
Jak funguje samočisticí trouba
Pokud vás čištění trouby nebaví, můžete si konečně koupit troubu se samočisticí funkcí. Pak už drhnout troubu nikdy nebudete muset. Taková samočisticí trouba má totiž nepřilnavý povrch a co se na něm přesto přichytí, spálí vysokou teplotou.
Čištění pyrolýzou
Na konci pečení stačí jednoduše zmáčknout tlačítko a teplota uvnitř trouby stoupne až k 500 °C. Díky tomu se veškeré nečistoty rozpadnou na prach, který pak z trouby pouze vymetete. Má to i další výhody, takto totiž můžete snadno vyčistit i pekáče, zapékací misky, pánve, rošty a mnohé další smaltované součásti či nádobí.
Čištění katalýzou
U takové trouby jsou stěny vyrobeny ze speciálního materiálu. Mají totiž v sobě otevřené póry snadno absorbující tuky, veškerou mastnotu a další nečistoty. Jakmile cokoliv pečete na více než 200 °C, nečistoty se zoxidují, tím se promění na vodní páru a prostě se vypaří.