Mikrovlnná trouba nám slouží pro rychlý a pohodlný ohřev pokrmů. Její využití však můře být mnohem širší. K čemu všemu se dá mikrovlnná trouba využít?
Pro rovnoměrné prohřátí pokrmů
Mikrovlnná trouba vznikla pro ohřátí pokrmů. Ale možná už jste na to také přišli, že málokdy ohřeje vložený pokrm rovnoměrně. Abyste docílili rovnoměrného prohřátí pokrmů, položte talíř s pokrmem na kraj otočného talíře. Teplota jídla pak bude vyvážená. Můžete také postavit doprostřed talíře s jídlem hrnek vzhůru nohama. Pokrm pak bude prohřátý na všech místech.
Pro ochranu pokrmů proti vysoušení
Aby se vám jídlo během ohříván nevysušilo, překryjte ho mokrou a vyždímanou papírovou utěrkou, aby nezačala hořet. Předejdete tak vysušení jídla. Mikrovlnku taky ochráníte před znečištěním odletujících kousků pokrmu.
Pro oživení pokrmů
Pokud potřebuje oživit pečivo a udělat z něj čerstvé, obnovit křupavost brambůrkům nebo sušenkám nebo vůni bylinkám, dejte je na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Pečivo bude jako čerstvé, chipsy začnou zase křupat a sušené byliny či koření vonět.
Rychle uvařené těstoviny
Víte, jak uvařit těstoviny za 10 minut? Zalijte je v misce vodou a ohřívejte je v mikrovlnné troubě na doporučenou dobu, kterou najdete na obalu. Pak je stačí scedit a přelít si je oblíbenou omáčkou nebo posypat sýrem.
Jak na rychlý popcorn
Víte, že husy a kachny se vykrmují před posvícením kukuřicí, aby měly hodně sádla? Popcorn má hodně kalorií, nezdravých tuků a soli. Abyste nedopadli stejně, udělejte si alespoň zdravější variantu. Vezměte hrnek plný kukuřičných zrn, pokapejte je lžící rostlinného oleje, jen mírně osolte, zamíchejte, nasypte do papírového sáčku a vložte na 2 minuty do mikrovlnky. Bude křupavý a voňavý.
Rychlá bábovka ve sklenici
Rozmixujte pečící směs, vodu, olej a vejce. Hmotu dejte do žáruvzdorné sklenice a ohřívejte na 2 minuty. Doplňte marmeládou, sirupem nebo šlehačkou a je to.
Oloupejte česnek
Po pár sekundách ohřevu v mikrovlnné troubě se vám česnek prakticky sloupe sám. Stačí k tomu tak 15 až 20 sekund. Stejně oloupete rajčata nebo třeba broskve.
Zbavte se zápachu
Smíchejte v misce hrnek vody a 2 lžíce octa. Pak ji 5 minut ohřívejte v troubě. Ocet je kvalitní přírodní dezinfekce, dobře odstraňuje mastnotu, nečistoty a zápach. Podobně můžete vyzkoušet i šťávu z citronu.