Na mnoha zahradách se u rodinných domů stále častěji objevují domácí udírny. Uzení je vedle grilování oblíbeným způsobem přípravy lahodných pokrmů. Jak postavit domácí udírnu?
Můžete si pořídit hotovou udírnu a postavit ji jako stavebnici ze zakoupených dílů. Většinou jsou z nerezu, dřeva a cihel. Mohou být kombinované s grilem, krbem nebo pecí na pizzu. Udírnu postavenou vlastníma rukama budete mít podle svých představ. Udit lze studeným kouřem asi 20 °C, teplým kouřem 60 až 70 °C nebo 80 až 90 °C. Čím teplejší je kouř, tím je uzení rychlejší. Rychle vyuzené maso je nutné spotřebovat dříve. Ideální dřevem na uzení je pak buk nebo habr.
Jak postavit skříňovou domácí udírnu
Nejběžnější jsou skříňové udírny z cihel, plechu nebo dřeva. Můžete ji kombinovat s grilem nebo krbem a docílit malé zahradní kuchyně pro přípravu mnoho lahůdek. Na stavbu udírny svépomocí najděte vhodné místo, aby kouř nesměřoval k vám do oken nebo k sousedům. Pak začněte se stavbou základů nebo s položením základové desky.
Tvorba základové desky
Čím větší bude udírna, tím větší musí být i základy, aby ji udržely a nepraskaly pod její vahou. Často se používá beton, u menších udíren ze dřeva nebo plechu stačí pevný podklad v podobě udusané a urovnané země. Základ je ale vždy lepší. Udírna má 4 části, ohniště, kouřovod, udící skříň a komín.
Jak postavit a umístit ohniště
Ohniště musí být vždy o něco níže než komora pro uzení. Vhodné je umístění do svahu pod skříň. Velikost ohniště musí být oproti skříni o něco menší. Uvnitř bude rošt, který udrží palivo, pod ním popelník, který lze pohodlně vyndávat a vysypávat popel. Aby ohniště ustálo vysoké teploty ohně, musíte jej vyložit šamotovým obkladem, jako v kamnech.
Vybudujte dvoje dvířka
Dvířka je třeba instalovat dostupně, aby s nimi šlo snadno manipulovat. Jedny dvířka slouží pro přikládání a druhá jsou umístěna dole pro odebírání popela. Dvířka slouží i jako průduchy pro snadnou regulaci síly plamenů. Horní dvířka ochlazují kouř a ta spodní naopak zvyšují intenzitu ohně.
Stavba kouřovodu
Spojením mezi ohništěm a udící skříní je kouřovod. Můžete zvolit klasický ke kamnům, nebo jej vyzdít. Kouřovod musí mít potřebný sklon, aby kouř mohl samovolně stoupat do udící skříně. Jeho délka musí být minimálně 2 metry. Kouřovod vedený v zemi musí mít alespoň 4 metry. Napojte jej na skříň uprostřed spodní části.
Udící skříň a komín pro odvod kouře
Velikost udírny zvolte podle množství uzených pokrmů. Obvykle jde o rozměry 90 x 90 cm. Skříň musí být vyšší než ohniště, aby šla napojit na kouřovod v potřebném sklonu. Podložte skříň soklem, který může být dutý pro uskladnění dřeva. Uvnitř skříně dejte nad vyústění kouřovodu mříž, která kouř rozptýlí. Nad ní dejte síť, která zachytí odpadávající kusy surovin tak, aby se dala z udírny snadno vyndat. Téměř u stropu skříně dejte latě s háčky a umístěte teploměr. Dvířka na skříni musí dobře těsnit. Z horní části skříně vede komín, kterým uniká kouř. Zvolte rouru od kamen nebo komínové vedení pro udírnu. Pro regulaci množství kouře opatřete komín záklopkou.