Příprava a servírování jídla je pro valnou část obyvatelstva spíše nutným zlem než něčím, co by je vyloženě bavilo.
Pokud však patříte spíše do té užší skupinky lidstva, která ráda vaří a záleží jim při přípravě pokrmů na každém detailu, jistě využijete všechny možnosti, které vám kuchyně dokáže nabídnout. Bez dobrého vybavení se totiž neobejde žádný kuchař, a to ať už jde o profesionála či amatéra.
Nezbytnosti
Když se řekne gastro vybavení, většinou si člověk ihned vzpomene na hrnce a nože, případně na krouhače zeleniny, jež jsou pro každou kuchyň alfou a omegou.
Bez hrnců nic neuvaříte, bez nožů nic nenakrájíte, absence krouhačů by zase znamenala nutnost jíst zeleninu ve slupce. Neměli byste se však spokojit pouze s průměrnou kvalitou. Chcete-li vařit zdravě, bezpečně a efektivně, ani v jednom případě není dobré šetřit.
Dobrý hrnec hodně vydrží, méně se v něm připalují potraviny a často je s ním práce daleko rychlejší. Hlavně tlakové modely uspoří čas i peníze razantním způsobem. Zvláště zde nemá cenu se cenově držet příliš při zemi, jelikož nekvalitní hrnec vám může kdykoliv explodovat.
Led se hodí doma i v restauraci
Doma v kuchyni většinou nepřipravujete pouze pokrmy, ale také nápoje. A k tomu se často může hodit led. Máte-li klasické chladící zařízení v podobě lednice, budete potřebovat vhodnou formu na kostky, nicméně americké modely dokonce mají vlastní výrobníky ledu.
V profesionálních zařízeních však mohou mít i formu samostatného přístroje. Není se ani čemu divit, jelikož v plné restauraci, zvláště pak během letních veder, musí i ty nejvýkonnější výrobníky chlazených nápojů a ledové tříště jet naplno, a to často i za asistence speciálních drtičů ledu.
Většinou se pak při větším frmolu používají pro rozvážku jídel a pití i servírovací vozíky. Ty ovšem můžete klidně upotřebit i doma, třeba během většího zahradního večírku.