Řeřicha: Dá se pěstovat kdykoliv a nadopuje vás vitamíny

Český název rostliny: Řeřicha setá – zahradní

Latinský název rostliny: Lepidum sativum

Řeřicha pochází z Orientu, hlavně z Iráku, Habeše, ze severní Afriky a západní Asie a připravovaly se z ní pokrmy již v době antiky. Je oblíbená po celém světě a daří se jí v jakémkoliv klimatu. Tato rychle rostoucí jednoletá rostlina dorůstá výšky 2 – 5 cm. V době květu může dorůst až 60 cm. Tvoří lysé, výrazně laločnatě dělené, zelené až šedomodré barvy trojdílné lístky. Kvete od června do srpna bílými a červenými květy rostoucími v hroznech a vytváří šešule. Používají se syrové listy.

Základní informace o řeřiše:

Typjednoletá rostina
Čeleďbrukvovité
Původmírný klimatický pás
Výška2 – 5 cm
Tvarstonek s listem
Tvarování / řezk řezu pro přímou spotřebu a konzumaci
Doba kveteníod června do srpna
Květdrobné květy
Barva květubílý až načervenalý květ
Listmalé listy, laločnaté trojdílné listy
Barva listuZelená až šedomodrá
Plodšešule
Atraktivitakoření a dochucovadlo
VyužitíVýraznou chuť a aroma lze zjemnit citrónovou šťávou a medem. Čím je rostlina starší, tím je její chuť více hořká. Používají se listy, které se zásadně využívají syrové.
Trvanlivostjednoletá
Ostatnínenáročná na pěstování

Další druhy rostliny

Lze použít jakoukoliv odrůdu. Řeřichu s jemnými zkadeřenými děložními lístky najdete pod označením odrůda Dánská. Ostřejší chuť a výrazně větší děložní lístky má odrůda Mega. Známá je řeřicha úzkolistá a širokolistá. Někdy se dělí na řeřichu jednoduchou, plnou a hladkolistou.

Jak pěstovat řeřichu

Náročnost na pěstování:nenáročná
Teplota:chladu vzdorná ne však mrazuvzdorná, dá se pěstovat na okenním parapetu v zimě
Vlhkost:důležitá je pravidelná zálivka a vlhká půda, zejména pokud rostlinu pěstujeme na buničité vatě, která rychle vysychá
Množení:semeny
Zemina:běžný zahradní substrát nebo vata
Škůdci:chorobami netrpí
Světlo:nejlépe roste v polostínu a na slunci
Voda:vyžaduje pravidelnou zálivku
Hnojení:nevyžaduje hnojení
Přesazování:klíčí velmi rychle, zhruba za 8 – 14 dní, dá se pěstovat po celý rok, stačí nasypat semena na vlhkou vatu či substrát, na venkovní záhon semena vyséváme od března do dubna a od srpna do září
Letnění:venkovní i vnitřní rostlina
Tip:jedna z nejvděčnějších a nenáročných bylin

Kdy a kde sázet

Řeřicha klíčí velmi rychle, zhruba za 8 – 14 dní, dá se pěstovat po celý rok, stačí nasypat semena na vlhkou vatu či substrát a dát třeba na parapet okna. Na venkovní záhon semena vyséváme od března do dubna a od srpna do září.

Jak sázet 

Na výsev stačí polystyrenový či plastový tácek nebo ne moc hluboký kelímek. Pokud nemáte žádnou zeminu, vezměte třeba 2 až 3 papírové utěrky nebo ubrousky nebo silnější vrstvu vaty. Vybraný podklad na pěstování dejte na tácek a vydatně zalijte vodou. Jakmile se voda řádně vsákne, hustě vysévejte řeřichu. Semena nesmí v žádném případě nikdy zaschnout.

Jak o rostlinu pečovat      

Pokud má pokojovou teplotu nad 20 °C, za 2 dny se řeřicha vyklube a začínají se objevovat klíčky a lístečky, které ještě nejsou nezelené. Můžete přetáhnout přes nádobku fólii na potraviny nebo dát tácek do mikroténového sáčku. Venku klíčí dle počasí za 8 až 14 dní. Ani naklíčené rostliny nesmí přeschnout. Pokud by se tak stalo, dejte je do salátu. Na slunci se voda odpařuje velmi rychle.

Jak sklízet řeřichu

Za 5 až 6 dnů můžete řeřichu sklízet. Venku někdy až za 14 dnů, podle počasí. Odstříhávejte lístky i s částí stonku a ještě začerstva použijte v kuchyni. Řeřicha se hodí na chleba s máslem, do pomazánek, na posypání vařených brambor, do hotové polévky na talíři, k omáčkám a všude kde vám bude chutnat. Nevařte ji, měla by velmi hořkou chuť. Syrová připomíná jemné ředkvičky, starší rostliny mají palčivější a výraznější, někdy nahořklou chuť.

Pěstování rostliny na balkoně i okenním parapetu

Řídký výsev provádějte do mělkých truhlíků, misek či květináčů. Rostliny vyžadují světlé stanoviště, při pokojové teplotě klíčí rychleji, ale spokojí se s teplotou kolem 8 až 10 °C. Už ve starověku se řeřicha užívala jako léčivý prostředek k pročištění organismu. Čerstvá bylina má antibakteriální účinky. Semena obsahují velké množství tuku a jsou vhodná k přípravě oleje i mýdla.

Účinky rostliny/Zdravotní přínos          

Obsahuje velké množství vitamínu C, A, E, K, vitamíny B hlavně B1, B3 a B6, dále silice, éterické oleje, beta karoten, kyselinu askorbovou a riboflavin. Je zdrojem nasycených mastných kyselin, vlákniny, z minerálů sodíku, vápníku, draslíku, železa, fosforu a jodu. Podporuje trávení, má antibakteriálnípročisťující účinky. Je doporučována při onemocnění ledvin a zánětech močových cest. Působí mírně projímavě.         

Recepty/Využití

Má v kuchyni podobné využití jako pažitka. V kuchyni se přidává zejména do pomazánek, nebo jen tak na chléb s máslem, tvarohem či sýrem. Dají se s ní posypat také hotové omelety či brambory. Její výraznou chuť a aroma můžete zjemnit citrónovou šťávou a medem. Čím je rostlinka starší, tím je více pikantní a někdy i hořká. Používají se zásadně syrové listy. Nikdy ne tepelně upravené.

Řeřichová omáčka

Zkuste si udělat řeřichovou omáčku, která se výborně hodí k vařeným bramborám s vejci. Její příprava vám nebude trvat déle než 18 minut.

Suroviny:

  • dostatečně vzrostlá řeřicha
  • strouhanka
  • kousek másla
  • hladká mouka
  • vlažná voda
  • troška smetany
  • sůl a pepř

Narostlou řeřichu sestřihněte, operte a na ubrousku jemně osušte. Kousek másla rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm dozlatova strouhanku. Přidejte trošku hladké mouky a osmahněte ji dozlatova. Základ rozřeďte vlažnou vodou, můžete jej zjemnit smetanou, přiveďte k varu, osolte a opepřete a za občasného míchání vařte omáčku asi 10 minut. Nakonec vmíchejte nadrobno nasekanou řeřichu a nechte odležet chuť.

Klíčení semínek pro konzumaci

Pokud si chcete naklíčit semena pro konzumaci, vystačíte si i s cedníkem a miskou, nebo s PET lahví z neprobarvovaného plastu, kterému uříznete hrdlo. Dole láhev opatřete otvory. Pro častější nakličování jsou určeny speciální nádoby, takzvaná klíčidla, nakličovadla či klíčidelnice, anglicky Healthy Sprouter a nebo Seed Sprouter. Klíčky určené ke konzumaci je třeba pravidelně, alespoň 2x až 3x denně proplachovat čistou vodou. Klíčky nesmí zahnívat a nesmí se mezi nimi šířit plísně.

Klíčení na světle či ve tmě

Nakličovací misky se prodávají plastové nebo keramické. Spodní část představuje miska, do níž odkapává voda z vrchních části. Vrchní část tvoří 1 nebo 2 nádoby s otvory, na které dáte nabobtnalá semena. Nádoby bývají vybavené vrchním víkem, která zabrání přístupu světla ke klíčkům. Pokud chcete provádět klíčení na světle, je třeba zvolit nádobu plastovou, pro klíčení ve tmě keramickou.

Řeřicha se dá naklíčit i na podložce z buničiny. Pomocí naklíčené řeřichy získáte velmi rychle v zimě potřebné vitamíny, minerály a bílkoviny. Pro konzumaci pouze nemořené osivo. Čtěte obaly semínek. Semena pro konzumaci po naklíčení si pořídíte v prodejnách zdravé výživy, označovaná jako bioklíčky.

Kde koupit semínka/rostlinu

Semínka i hotové rostliny sežene v hobby marketech, zahradnictví, zahrádkářských potřebách či v květinářství. Semínka si můžete vybrat i online, ale rostliny spíše doporučujeme vybírat osobně. Semínka rychle ztrácí klíčivost, tak je nenakupujte moc dopředu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.