Český název rostliny: Cibule kuchyňská nebo Cibule obecná
Latinský název rostliny: Allium cepa
Cibule kuchyňská je dvouletá až vytrvalá rostlina ze střední a západní Asie. Známá byla dokonce už v dávnověku. Z kulovité podzemní cibule, která je hladká a složená z více vrstev, z níž poslední tvoří slupku, vyrůstají dlouhé duté a úzké zelené listy. Má robustní a dutý stonek. Pěstuje se na zahradách i na polích a někdy výjimečně také zplaňuje. Vrcholičnaté květenství je složeno z oboupohlavných květů a podepřeno toulcem. Okvětí se skládá ze šesti okvětních lístků s šesti tyčinkami bílé až narůžovělé barvy se středním zeleným pruhem.
Základní informace o cibuli:
Typ | dvouletá až vytrvalá |
Čeleď | česnekovité, Alliaceae |
Původ | střední a západní Asie, v Afghánistánu, Pákistánu a Íránu |
Výška | 100 cm |
Tvar | vystoupavý |
Tvarování / řez | listy se dají průběžně ořezávat a zpracovávat v kuchyni |
Doba kvetení | červenec až srpen |
Květ | vrcholičnaté květenství, květy oboupohlavné, podepřené toulcem, okvětí má 6 okvětních lístků a 6 tyčinek |
Barva květu | bílá až narůžovělá se středním zeleným pruhem |
List | jednoduchý, celokrajný, úzký, přisedlý, dlouhý, dutý |
Barva listu | zelená |
Plod | tobolka |
Atraktivita | sklizeň, list a cibule |
Využití | cibule se používá při vaření, působí protizánětlivě, doporučuje se při bodnutí hmyzem, nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém krevním tlaku a na střevní parazity |
Trvanlivost | cibule se pěstuje jarní i podzimní a v různých barvách, bílá, žlutá i červená |
Ostatní | nenáročná, pH půdy neutrální, střední vlhkost, plné slunce až polostín |
Další druhy rostliny
Mezi barevné cibule patří:
- žlutá cibule – ‘Všetana‘, ‘Tandem‘, ‘Alice‘, ‘Signum‘ a ‘Olina‘
- červená cibule – ‘Karmen‘ nebo ‘Grenadu‘, mají bílou dužinu s probarvenými suknicemi, hodí se do salátů i pro běžnou spotřebu
- bílá cibule- ‘Ala‘salátová s jemnou chutí, ‘Pompej‘drobná cibule, vhodná k naložení
Cibule zimní – Allium fistulosum neboli ošlejch
Česky také cibule sibiřská nebo cibule sečka, tedy vytrvalá cibule zimní. Snese mrazy až do mínus 20 °C, má zelenou nať, kterou z ní můžete odřezávat i pod sněhem. Vypěstovat ji lze ze semene, například odrůdu ‘Bajkal‘ nebo si oddělíte část trsu. Můžete ji namnožit i pacibulkami. Je nenáročná, roste i v horských oblastech. Na stanovišti vydrží 10 až 15 let. Brzy z jara stačí doplnit živiny ve formě kompostu nebo kombinovaného hnojiva.
Cibule šalotka – Allium ascalonica
Drobná cibule šalotka roste dobře i tam, kde se běžné cibuli nedaří. Cibulky se vysazují od prvního týdne měsíce října, nejlépe na záhon po hnojených okopaninách pěstovaných v loňském roce. Při jarní výsadbě dávejte cibulky do hloubky méně než 5 centimetrů a do sponu 25 x 25 centimetrů. Z jedné cibulky vyroste více drobnějších cibulí, ze kterých můžete průběžně sklízet nať nebo odebírat cibule jako tzv. zelenačku. Cizí odrůdy mají i hnědou a fialovou slupku.
- žlutá šalotka ‘Golden Gurmet‘
- červená šalotka ‘Red Sun‘
Má jemně kořeněnou chuť, hodí se do salátů a omáček, nebo pro ty. Co jim nedělá běžná cibule dobře na trávení. Skladovat se dá při pokojové teplotě až 2 roky.
Cibule perlovka – Allium sativum
Drobné, lesklé a bílé cibulky cibule perlovky se nehodí k uskladnění. Používá se k nakládání do sladkokyselého nálevu nebo do zeleninových směsí.
Jak pěstovat cibuli
Náročnost na pěstování: | nenáročná na pěstování, pH půdy neutrální, střední nároky na vlhkost, plné slunce až polostín |
Teplota: | pěstuje se jako dvouletka a vytrvalé druhy přezimují |
Vlhkost: | adaptovaná na naše podnebí, půdu udržovat vlhkou |
Množení: | ze semene nebo ze sazečky, vytrvalé druhy množíme semenem dělením trsů a pacibulkami |
Zemina: | běžný zahradní substrát |
Škůdci: | chorobami netrpí, obecně plži, slimáci, plzáci a plíseň cibulová |
Světlo: | nejlépe roste na slunci nebo v polostínu |
Voda: | vyžaduje pravidelnou střední zálivku |
Hnojení: | běžné hnojení se neprovádí, na jaře doplňte živiny do půdy ve formě kompostu nebo kombinovaného hnojiva |
Přesazování: | u vytrvalých druhů lze oddělit trsy nebo pacibulky |
Letnění: | venkovní rostlina |
Tip: | sazečku nevysazujte na záhony čerstvě vyhnojené chlévskou mrvou, nesnáší přímé hnojení a přihnojování |
Kdy a kde sázet
Výsev cibule
Cibule pěstovaná ze semene je trvanlivější a nevybíhá tak do květu. Vyséváme v polovině března až začátkem dubna do řádků 20 až 30 cm od sebe a hloubky 1 až 1,5 cemtimetrů.
Výsadba cibule ze sazečky
Cibuli sazečku sázíme do vyhřáté půdy po zmrzlých každý rok na jiné místo, na to stejné až za 3 roky. Cibuli pěstujeme ve II. až III. trati, nejlépe po bramborách a luskovinách. Půdu přihnojíme speciálním hnojivem Allin či Cererit. Nemá ráda přemokřenou půdu, kdy hrozí plíseň cibulová a přehnojování dusíkem. Malé cibulky vysazujeme do mělkého řádku tak, aby vrcholky cibulek byly v úrovni půdy od poloviny března do dubna na vzdálenost 10 centimetrů do řádků 25 cm od sebe.
Jak o rostlinu pečovat
Cibule nemá zvláštní nároky na pěstování. Stačí jí dobře propustná, živná půda, která nevysychá. Sazečku nevysazujte na záhony čerstvě vyhnojené chlévskou mrvou, přímé hnojení totiž nesnáší, nemá ráda ani přihnojování. Stačí jí půdu vyhnojit na jaře. Záhonky udržujte bez plevele, půdu prokypřujte a udržujte vlhkou.
Pěstování cibule na balkoně
Do prostornější ne moc hluboké nádoby můžete na balkon vysadit mělce kořenící šalotku. Cibule se dá přirychlit za oknem v zimním období při pokojové teplotě. Sklízet můžete zelenou nať do pomazánek nebo polévky stejně jako pažitku. Na balkoně se dá pěstovat i zimní cibule a zelenou nať můžete sklízet celou zimu.
Sklizeň natě
Z cibule zimní se v průběhu roku sklízí nať podle potřeby. Z trsů se někdy odebírají cibule velikosti jarních cibulek. Hodí se do salátů a pomazánek, mají jemnější chuť, jsou křehčí a syrová se hojně dává do čínských pokrmů. Nehodí se k uskladnění.
Sklizeň cibule
Důležité je u cibule dodržet termín sklizně. Pokud ho propásnete, sklidíte sice o něco větší cibuli, ale o část své úrody přijdete větší výskytem skládkových chorob. Předčasně sklizená cibule se naopak špatně dosouší a skladuje. Jakmile polehne porost z 1/3 až 1/2, nať začne žloutnout a v krčku se zatáhne, což obvykle bývá v 2. polovině července, začněte sklízet.
Sušení cibule
Sklizenou cibuli nejprve nechte za slunečného počasí proschnout na záhonu, kde se vám vybarví slupky a zaschne nať. Pak svažte cibuli do svazků nejvýše 15 kusů do svazku, aby prosychala a zavěšenou pod přístřeškem ji dosušte, dokud nebude zaschlá nať šustit. Cibuli můžete sušit i nakrájenou na plátky. Dobře se skladuje a zabere méně místa. Po nabobtnání a osušení se dá i smažit, jako čerstvá.
Skladování cibule
- Skladujte ji na suchém místě při teplotě 0 až 2 °C. Vydrží i vyšší teplotu, ale ztrácí na své hmotnosti a šťavnatosti.
- Uložte ji na větratelných platech, v zavěšených síťových pytlích nebo spletenou do copů.
- Pokud cibule namrzne, nepřesypávejte ji, dokud nerozmrzne, jinak se začne kazit. Po rozmrazení neztratí nic na své kvalitě.
Účinky rostliny/Zdravotní přínos
Cibule má protizánětlivé i protirakovinné účinky. Už od starověku je známý močopudný účinek cibule. Při bolestech vnitřního ucha se míchala šťáva z cibule s olivovým olejem a na hadříku vkládala do uší. Výzkumy prokázaly příznivé působení cibule na trávicí systém, tlumení činnosti střevních parazitů, šťáva ředěná mlékem odstraňuje vředy, hnisavé rány a vyrážky.
Podporuje krvetvorbu, rozpouští krevní sraženiny, má tlumící účinky v podobě cibulové a celerové šťávy při duševním vypětí a bolestech hlavy, snižuje vysokou hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Pomáhá při potížích s dýchacími cestami, jako kašel, zahlenění, rýma, astma, nachlazení, chřipka i angína.
Obsah vitamínů v cibuli na 100 g
- niacin (B3) 0,2 mg
- pyridoxin (B6) 0,13 mg
- riboflavin (B2) 0,04 mg
- thiamin (B1) 0,03 mg
- vitamin C 10 mg
- vitamin E 0,26 mg
- karoten (A) 33 mcg – mikrogramů
Obsah minerálních prvků na 100 g
- draslík (K) 130 mg
- fosfor (P) 36 mg
- hořčík (Mg) 8 mg
- mangan (Mn) 0,36 mg
- měď (Cu) 0,13 mg
- síra (S) 51 mg
- sodík (Na) 10 mg
- vápník (Ca) 27 mg
- zinek (Zn) 0,09 mg
- železo (Fe) 0,5 mg
Kde koupit semínka/rostlinu
Semínka a sazečku sežene v hobby marketech, zahradnictví, zahrádkářských potřebách či v květinářství. Semínka i sazečku si můžete vybrat i online.