Majoránka: Jak ji pěstovat, sklízet a využívat při vaření?

Český název rostliny: Majoránka zahradní

Latinský název rostliny: Origanum majorana (Majorana hortensis)

Majoránku zahradní pěstovali již Egypťané a pochází z oblasti Středomoří a Přední Asie. Jedná se o vytrvalou rostlinu, ale nevyhovují jí nízké teploty a mráz. Na zimu je dobré ji přikrýt chvojím, vyrýt a uchovat v chladu, nebo ji pěstovat jako jednoletku. Dá se pěstovat volně na záhonech, v květináčích i truhlících. Majoránka je velmi aromatická a nízká rostlina hojně navštěvovaná včelami a řadí se k hojně používaným kuchyňským bylinkám.

Základní informace o majoránce:

Typtrvalka, často pěstovaná jako jednoletka
Čeleďhluchavkovité, Lamiaceae
PůvodStředomoří a Přední Asie
Výška20 až 40 cm
Tvartrs
Tvarování / řezdobře snáší řez při použití nati na koření
Doba kveteníod června do září
Květdrobné aromatické květy vyrůstají v úžlabinách listů ve střapcích
Barva květubílá a růžová
Listvejčité, vstřícné a opadavé
Barva listuzelená
Plodhnědé tvrdky
Atraktivitaaromatické listy i květ, medonosná
VyužitíNať z majoránky se používá jako koření do polévek, guláše, k masu, do pokrmů z luštěnin a brambor. Čaj z majoránky podporuje vylučování žluče a trávících šťáv, pomáhá při nachlazení, bolestech hlavy a ženských potížích, posiluje dělohu a uklidňuje nervy.
TrvanlivostMajoránka pěstovaná jako trvalka se musí na zimu dobře přikrýt nebo vyjmout ze záhonku a uložit na světlém a chladném místě s teplotou ne nižší než 5 °C.
OstatníPro sklizeň větších lístků se v sezoně vyštipují malé květonosné lodyžky.

Jak pěstovat majoránku

Náročnost na pěstování:nenáročná, ideální je slunné stanoviště
Teplota:při dobrém zakrytí přezimuje
Vlhkost:adaptovaná na naše podnebí, půdu udržovat mírně vlhkou
Množení:semeny
Zemina:běžný zahradní substrát, propustná, humózní, písčitá a hlinitá půda
Škůdci:chorobami netrpí, mohou ji napadnout mšice a slimáci
Světlo:nejlépe roste na plném slunci
Voda:vyžaduje pravidelnou střední zálivku
Hnojení:běžné hnojivo na podporu listů, nebo hnojivo na bylinky
Přesazování:výsev březen duben, výsadba sazenic květen červen
Letnění:venkovní rostlina
Tip:jedna z nejvíce používaných bylin

Kdy a kde sázet

Výsev semen probíhá v březnu či dubnu, výsadba sazenic v květnu až červnu ve sponu. Vhodná na venkovní záhony i do nádob či okna na terasy. V nižších polohách, kde hrozí ještě přímrazky, vysazujeme až po zmrzlých mužích v polovině května. Majoránce vyhovuje plné slunce a propustná půda, dostatečně zásobená živinami a s pravidelnou zálivkou.

Jak sázet 

Vyséváme řídce do rýhy nebo vysazujeme do sponu 15 x 15 cm20 x 20 cm. Rostlina je choulostivá na jarní mrazíky, proto ji po vysévání zakryjeme netkanou textilií, v nižších oblastech vyséváme na záhon až od poloviny května. Sázíme určitě až po zmrzlých.

Jak o rostlinu pečovat      

Majoránky má ráda lehkou propustnou půdu a plné slunce. Potřebuje pravidelně mírně zalévat. Můžete občas odstranit plevel, aby nízká rostlina nezarůstala. Pro větší listy se v sezoně vyštipují malé květonosné lodyžky. Můžete přihnojovat tekutými hnojivy na podporu listů, nebo hnojivem na bylinky jednou za 14 dní.

Jak zastřihávat/prostřihávat

Dobře snáší řez při použití nati na koření a snadno obráží. Rostlina se seřezává asi 4 cm nad zemí. Příliš nízký řez způsobí, že už rostlina už nám nemusí obrazit. Obvykle obráží 2x až 3x.

Přesazování        

Pokud ji přesazujete i s kořenovým balem a má pravidelnou zálivku, rostlina vám dobře zakoření. Můžete během přesazování i rozdělit rostlinu na trsy.

Pěstování rostliny na balkoně 

Jak vypěstovat majoránku v nádobě? Majoránku lze velmi dobře pěstovat nejen na zahradě, ale i v truhlících a nádobách na balkonu i terase. Doporučujeme zvolit samozavlažovací nádoby kvůli zajištění pravidelné zálivky a pravidelně přihnojovat pro podporu tvorby větších listů.

Účinky rostliny/Zdravotní přínos          

V lidovém léčitelství je využívána v sirupech proti kašli, do mastíkoupelí. Odvar z majoránky pozitivně působí při bolesti hlavy, migrénách, trávicích potížích a nadýmání. Při rýmě se doporučuje mast z majoránky z nadrcených sušených listů smíchaných s neslaným sádlem či máslem. Nakládá se i do oleje. Celá rostlina příjemně voní a má specifickou chuť.

Rostlina se používá čerstvá i sušená. Čerstvé listy oddělené od stonku vydrží v mikrotenovém sáčku v chladu několik dní. Je možné je i zamrazit. Listy k sušení se sbírají před rozkvětem květů ráno nebo večer, kdy obsahují nejvíce aromatických látek. Sušíme se celé stonky na teplém a suchém místě. Po jejich usušení listy od stonků odrolíme a skladujeme v dobře uzavřené nádobě na chladném a temném místě.

Recepty/Využití

Rostlina je oblíbená v kuchyni. Patří k nejoblíbenějším druhům koření u nás a  některé druhy pokrmů si bez ní nedovedeme vůbec představit. Například bramboráky, bramboračku, dršťkovou a gulášovou polévku. Mnoho z nás také dobře zná kuře na majoránce nebo vepřové na majoránce. Jde o typické zabijačkové koření. Zjemňuje chuť masa, uzenin, klobás i sekané. Přidává se do omáček, salátů a pomazánek.

Čaj z majoránky

Čaj z majoránky na kašel nebo při bolestivé menstruaci. Dejte1 lžičku sušené majoránky do šálku, zalijte vroucí vodou a za 3 minuty sceďte. Z čerstvé majoránky použijte asi polovinu lžičky.

Čaj z majoránky a cibule

Nasekáme cibuli na jemno, přidáme půl balíčku majoránky nebo jednu hrst, zalijeme horkou vodou, po mírném vychladnutí přidáme med.

Majoránkový olej

Vezměte 3 až 4 lžíce čerstvé majoránky, nasekejte ji najemno a smíchejte se 100 ml oleje. Nechte asi 4 týdny stát na teplém místě, pak přeceďte, naplňte nejlépe do tmavé, uzavíratelné lahvičky a používejte pro masáž bolestivých míst.

Majoránková mast z másla

Majoránková mast se vyrábí tak, že vezmete 3 až 4 lžičky na prášek rozdrcené majoránky, zalijte 2. lžícemi vinného destilátu a 1 hodinu nechejte stát přikrytou směs. Pak přidáte 2 lžíce másla a za stálého míchání zahříváte 10 minut ve vodní lázni. Mast nakonec procedíte přes gázu nebo plátno a naplníte do uzavíratelné sklenice. Aplikujte ji vždy vychlazenou. Skladujte v ledničce nejdéle 4 týdny. Hodí se při rýmě, bolestech břicha nejen u dětíi na pohmožděniny.

Majoránková mast ze sádla

Macerát vyrobíme tak, že macerujeme majoránku ve vodní lázni v oleji při teplotě 40° C. Kastrol dáme do kastrolu s vodou, jako kdybychom rozehřívali čokoládu. V kastrolu necháme majoránku maximálně 4 hodiny v olivovém oleji. Na 1 l oleje dáváme asi 100 gramů sušené nebo čerstvé majoránky a 1 lžičku propolisu. Pak macerát přecedíme, pečlivě vymačkáme v gumových rukavicích nebo v odstředivce. Po zvážení olej dáme do čistého hrnce a přidáme 20 % hmotnosti včelího vosku.  Vosk necháme rozpustit, což může trvat i hodinu. Nakonec přidáme esenciální oleje, od každého 5 kapek na 1 litr masti. Nejlépe měsíčkový, levandulový a tea tree oil. Tekutou směs slijeme do kelímků, necháme vychladnout a dáme do lednice.  

Kde koupit semínka/rostlinu

Semínka, předpěstované sazeničky i hotové rostliny zakoupíte v hobby marketech, zahradnictví, zahrádkářských potřebách či v květinářství. Semínka se dají koupit i online, ale rostliny spíše doporučujeme vybírat osobně.

1 thoughts on “Majoránka: Jak ji pěstovat, sklízet a využívat při vaření?

  1. Co skvětem majoránky divoké.,když se nestihne ostříhat před rozkvětem. Může se přidat do jídla?Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.